Erasmus

Συμπερίληψη

Ο στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ρόδου ώστε να βελτιωθεί η μάθηση και η κοινωνική ζωή των μαθητών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δράσεις:

Α) Παρακολούθηση επιμόρφωσης με θέμα «Δημιουργικές μέθοδοι διδασκαλίας για προώθηση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης». Με την επιμόρφωση οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εφαρμόσουν νέες μεθόδους συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Στόχος είναι να αναβαθμιστεί η μάθηση και η κοινωνικοποίηση στο σχολείο υποστηρίζοντας τη συνεργασία όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όπως φύλο, ηλικία, καταγωγή, θρησκεία, επίδοση κ.λ.π.

Β) Ομαδική κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου. Οι συμμετέχοντες παρατηρούν στην πράξη ποιες είναι οι πρακτικές συμπερίληψης που εφαρμόζονται στο ισπανικό σχολείο, στο τμήμα Ενηλίκων που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το σχολείο μας. Η κινητικότητα θα είναι μία ευκαιρία για μαθητές από περιθωριοποιημένες οικογένειες να συμμετάσχουν σε διακρατική κινητικότητα, να συνεργαστούν με ομότιμους και στη συνέχεια οι ίδιοι να καταθέσουν προτάσεις για τη βελτίωση του σχολείου τους.

Η παρακολούθηση επιμορφωτικού προγράμματος παρέχει κατάρτιση, νέες ιδέες και νέες μεθόδους στους εκπαιδευτικούς. Η συμμετοχή μαθητών σε κινητικότητα θα υποστηρίξει τη διαπολιτισμικότητα και τη διακρατική συνεργασία με ομότιμους και θα διερευνήσει τις παραμέτρους που βοηθούν τη συμπερίληψη. Οι νέες γνώσεις θα είναι το κίνητρο για νέες προσεγγίσεις που θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, το σεβασμό της διαφορετικότητας και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ μαθητών από διαφορετικό υπόβαθρο. Οι εκπαιδευτικοί λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των συμμετεχόντων μαθητών, θα σχεδιάσουν πολιτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα ενδυναμώσουν την συμπερίληψη και τη διασύνδεση όλων των μαθητών του σχολείου.

Η επιμόρφωση και η ομαδική κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών θα δώσουν νέες ιδέες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για εφαρμογή δράσεων, παιδαγωγικών προσεγγίσεων, μαθημάτων και εκδηλώσεων στο σχολείο που θα ενισχύσουν την συμπεριληπτική εκπαίδευση. Οι δράσεις θα αφορούν Α) Μαθησιακό περιβάλλον στο σχολείο: διακόσμηση, πληροφοριακό υλικό, καμπάνιες ενημέρωσης κ.λ.π. Β) Εκπαιδευτικό υλικό: ένταξη της συμπερίληψης
στα σχολικά μαθήματα, ενίσχυση της συνεργατικότητας, νέο εκπαιδευτικό υλικό, σχολικές εκδηλώσεις με έμφαση στη συμπερίληψη κ.λ.π. Γ) Προσεγγίσεις μαθητών: αλλαγές σε στάσεις μαθητών υπέρ της συμπερίληψης, παραδείγματα, δράσεις στα μαθητικά συμβούλια, η σημασία της συμπερίληψης στο σχολείο και στην κοινωνία ευρύτερα κ.λ.π. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμμετοχή των μαθητών στην κινητικότητα καθώς έμπρακτα εκφράζει την επιθυμία του σχολείου για συμπερίληψη και παράλληλα συνεισφέρει στην ουσιαστική εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης στο σχολείο μας.