Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το τμήμα ΖΕΠ στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ρόδου

Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ρόδου λειτουργεί Τάξη Υποδοχής στο πλαίσιο της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), που έχει θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.) με βασική αρχή την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους. Αφορά μαθητές και μαθήτριες που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας (Ρομά, Αλλοδαπούς, Παλιννοστούντες, Πρόσφυγες, Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες) και τους υποστηρίζει κυρίως στον τομέα της εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, με σκοπό να προσαρμοστούν και να ενταχθούν στις κανονικές τάξεις του σχολείου και, κατά συνέπεια, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα μαθήματα απευθύνονται τόσο σε αρχάριους, με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας, όσο και σε προχωρημένους μαθητές, με μέτριο επίπεδο επάρκειας της ελληνικής γλώσσας. Πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 19:00 και σε αυτά αξιοποιείται κατάλληλο διδακτικό υλικό εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας, σχετικό οπτικουακουστικό υλικό καθώς και σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Εσπερινού Γυμνασίου Ρόδου και, παράλληλα με την ελληνική γλώσσα, γνωρίζουν την ελληνική κουλτούρα, ενώ τους δίνονται ευκαιρίες να προβάλλουν και στοιχεία του δικού τους πολιτισμού.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το τμήμα ΖΕΠ του Εσπερινού Γυμνασίου Ρόδου δέχεται και ενήλικες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά βίου Μάθηση» και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.