Συνεργασίες

Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Υγείας «ΔΙΟΔΟΣ»

Το σχολείο διατηρεί στενή και διαχρονική σχέση με το Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος» (Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Υγείας). Η πρώτη συνεργασία ξεκίνησε το 2017 και από τότε αδιάλειπτα τα μέλη της Διόδου επισκέπτονται το σχολείο και εφαρμόζουν προγράμματα ψυχοκοινωνικής υγείας. Οι μαθητές έχουν αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον φορέα του οποίου τα μέλη με ιδιαίτερη ευαισθησία, που ξεπερνά την επαγγελματική τους ευσυνειδησία προσεγγίζουν τα θέματα των παιδιών.

Σχ. έτος 2022-23

Το σχ. έτος 2022-23, πραγματοποιούνται δράσεις που σκοπό έχουν να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών/μαθητριών, αλλά και να υιοθετήσουν οι μαθητές/τριες αντίστοιχη στάση στην κοινωνική τους ζωή. Μέσα από τη συνεργασία αυτή κερδισμένοι πέρα από τους μαθητές βγαίνουν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αναγνωρίζουν αθέατες όψεις των μαθητών τους, κάτι που ευνοεί την παιδαγωγική αλληλεπίδραση. Συγκεκριμένα η συνεργασία εστιάζει σε τρεις άξονες:

  1. Σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
  2. Σχέσεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, όπου επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή και εμπλοκή των εκπαιδευτικών σε δράσεις με διπλό στόχο. Αφενός οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον, την εκτίμηση και την υποστήριξή τους προς τους μαθητές, και αφετέρου οι μαθητές βελτιώνουν τόσο τη συμπεριφορά όσο και τις σχέσεις τους με τους εκπαιδευτικούς.
  3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μέσα από τη συνεργασία του σχολείου με το Κέντρο Πρόληψης σε μεθόδους αναγνώρισης και αντιμετώπισης συμπεριφορών που παρεκκλίνουν από τους κανόνες της σχολικής και της κοινωνικής ζωής.

Σχ. έτος 2020-21

Εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο «Ομαδομαζέματα-Θαλασσομαντέματα» εντεταγμένες στην «Πλατφόρμα 1: Εργαστήρια δεξιοτήτων» στη θεματική «Ζω καλύτερα-Ευ ζην».

Σχ. έτος 2019-20

Οι θεματικές συνεργασίας του έτους ήταν οι παρακάτω:

  • Ζω ανεξάρτητα
  • Είμαι έφηβος
  • Επιθυμώ τη διαφορετικότητα
  • Σχέσεις ανθρώπων

Συμμετοχή του σχολείου σε εσπερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόλυψης Δίοδος με θέμα  «Αξιοποιώντας τα αποθέματα μας για τη συνδημιουργία δεσμών», Φεβρουάριος 2020.

Σχ. έτος 2018-19

Πρόγραμμα με τίτλο «Περπατώντας πάνω στις γέφυρες που χτίζουμε».

Βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Το δέντρο της Ζωής», 19/4/2018.

Ομιλία για τις έμφυλες ταυτότητες με ομιλητή τον Σπύρο Στογιάννη, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας, Μάρτιος 2019.

Επίσκεψη των μαθητών στην έκθεση φωτογραφίας της Διόδου με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες μέσα μας και γύρω μας» στην αίθουσα της Οπλοθήκες de Milly με φωτογραφίες μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας. Μάιος 2019.